****************************** استان بوشهر ****************************** تاریخ : 15 اسفند 1402 تا 23 فروردین 1403 (37 روز ) ****************************** IRAN-BUSHEHR ****************************** 05 MAR 2024 (37 DAY) ****************************** * * * * * *
******************************
در روز 15 اسفند 1402 ، از مبدا شهر هشتگرد به بوشهر یک سفر طولانی 37 روزه را شروع کردم . بعد از استان بوشهر و هرمزگان ، به استانهای خوزستان و چهارمحال بختیاری و اصفهان هم وارد شدم که گزارش استانهای بعدی را در یک گزارش مستقل دیگر شرح خواهم دادم .
این گزارش ، یک گزارش با جزئیات کامل برای انجام یک سفر کوله گردی به این استان می باشد .
در تهیه نقشه این سفر ، چند ماه تحقیق انجام شده است و از بسیاری از گروهها و لیدرهای محلی کمک و مشاوره گرفته شده است .
این گزارش از بندر دیلم شروع و تا بندر مقام به اتمام می رسد . بین این دو محل ، 33 نقطه توضیح و شرح داده شده است . ****************************** نقشه دیدنیهای استان بوشهر MAP ****************************** (به جهت فلش در نقشه توجه کنید .)
(اعداد داخل نقشه،کیلومتر فاصله بین دو نقطه است)
****************************** 1.بندر دیلم (DEYLAM PORT) ******************************
بندر دیلم در قدیم به نام ( بندر ماهرویان) بوده است. درسال 1336 به شهر تبدیل شده است . (ویکی پدیا)
بندر دیلم یکی از زیباترین سواحل ماسه ای استان بوشهر را دارد و جالب اینکه ماسه ساحل آن سفت است و فرو نمی رود . یکی از مراکز تخلیه لنج ها است و در بازار آن اجناس خارجی دست اول با قیمت مناسب فروخته می شود . بازار کویتی ها از بازار های معروف و قدیم آن محسوب می شود علاوه بر ساحل زیبا و بازار سنتی ، قسمتی در امتداد خیابان اصلی وجود دارد که محل توقف لنجهای بزرگ هستند و برای عکاسی جالب است . غروب دریا منظره زیبایی برای عکاسی دارد . در نزدیکی بندر دیلم یک پارک جنگلی وجود دارد که بسیار دنج و مجهز و بسیار مناسب برای شب مانی است ، بنام جنگل عامری یک محیط جنگلی با امکانات آلاچیق و سکو و ... در نزدیکی بندر دیلم یک ساحل بکر و بدون امکانات هم بنام بندرحماد وجود دارد که بسیار دنج و خلوت می باشد .
****************************** 2.ساحل لیلتین (LEYLATEYN) ****************************** لیلتین یک روستای کوچک بعد از بندر دیلم است . ساحل لیلتین با دیوار محصور شده است و ظاهرا قرار است یک پروژه در آن انجام بشود .
****************************** 3.بندر امام حسن (IMAM HASSAN PORT) ******************************
نام قدیم آن ، سینیز است . یک شهر کوچک و کم جمعیت است اما در سالهای اخیر با ورود مسافران و ساخت پارک ساحلی مجهز ، به یکی از سواحل شلوغ و پر تردد برای مسافران تبدیل شده است . این شهر محل دفن امامزاده حسن می باشد .
برخی مورخین معتقدند این بندر قدمت باستانی دارد و به دوره هخامنشیان بر می گردد و در آن زمان یکی از بنادر مهم و پر رونق بوده است .
پارک ساحلی بندر امام حسن با داشتن امکانات خوب مانند آلاچیق و حمام عمومی و وسایل بازی کودکان و زمین های ساحلی و ... باعث رونق و شلوغ شدن آن شده است .
****************************** 4.ساحل بینک (BINAK) ******************************
بینک یک روستای ساحلی بسیار کوچک است که طبق سرشماری سال 95 تنها 39 نفر جمعیت داشته است . پس از عبور از این روستای کوچک ، به ساحل بکر و زیبایی می رسید که یکی از زیباترین سواحل این منطقه محسوب می شود منطقه پر از درخت که از یک بلندی مشرف به دریاست مناظر زیبا و خاصی را پدید آورده است . این ساحل بسیار بکر و کم تردد است . تنها ساحلی بود که در استان بوشهر من در آن گوش ماهی دیدم هیچگونه امکاناتی در این ساحل وجود ندارد و یک ساحل کاملا بکر و طبیعی است . ****************************** 5.روستای چاهک (CHAHAK) ****************************** روستای چاهک که در زبان محلی به چَهَک معروف است جمعیتی کمتر از 11 خانوار دارد ساحلی بکر و خلوت دارد بدون هیچگونه امکانات مناسب برای شنا است و امکان شب مانی و کمپ ندارد .
****************************** 6.روستای قلعه حیدر (QALEH-YE-HEYDAR) ****************************** قلعه حیدر هم مانند چاهک یک ساحل بسیار بکر و زیبا دارد ماسه ای است و تنها تفاوت با روستای چاهک این است که قلعه حیدر کمی بزرگتر و امکاناتی مانند بقالی و مسجد و امامزاده دارد . این روستا نانوایی ندارد . در ساحل آن یک اقامت بومگردی خیلی تمیز و مجهز است که مشرف به دریا قرار دارد .
****************************** 7.ساحل مال قائد ****************************** بین گناوه و دیلم ، بهترین محل برای کمپ ، پارک ساحلی کوچک و زیبای مال قائد است . داخل این پارک ساحلی علاوه بر آلاچیق و کلیه امکانات بهداشتی ، یک تزیین با درختها و گیاهان سبز انجام شده که توسط یکی از اهالی خوش ذوق این کار صورت گرفته و زیبایی این پارک را دوچندان کرده است . چندین مغازه و اغذیه فروشی در این محل وجود دارد . ساحل مال قائد ماسه ای و دنج و خلوت است و برای شنا هم محیط خوبی است . در اطراف قسمتی است که صخره های زیبا درکنار دریا قرار دارد .
****************************** 8.بندر گناوه (GANAVEH PORT) ****************************** بندر گناوه در عید بسیار بسیار شلوغ است و ظرفیت پارک ساحلی آن جوابگوی این حجم از مسافر نیست . بهتر است برای اقامت به ساحل های اطراف و خلوت تر بروید . پارک ساحلی گناوه دراز و کنار جاده است و جای پارک ماشین در باند کندرو تعبیه نشده است . اما روبروی ساحل یک پارک با پوشش درخت وجود دارد که برای کمپ مناسب تر است . گناوه هم از بنادر تخلیه بار است و در بازار آن اجناس با قیمت مناسب قابل خریداری است .
****************************** 9.بندر ریگ (BANDAR-E RIG) ****************************** در زمانهای دور ، این بندر کشتی رانی به تمام نقاط جهان داشته است از جمله هند و چین ، کلمه ریگ به زبان پرتقالی یعنی : دکل کشتی
بندر ریگ پارک ساحلی خوبی ندارد و مناسب کمپ نیست اما دو مکان دیدنی دارد یکی جنگل حرا است و دیگری برج خان که هردو در جاده حاشیه ساحل دریا هستند .
****************************** 10.جزیره شیف (GAZIREH-YE SHIF) ****************************** جزیره شیف ، یک جزیره نزدیک بوشهر است اما جاده ماشین رو دارد جاده آسفالت اما بسیار بسیار خراب است . جزیره اصلا توریستی نیست و رفت و آمد چندانی در آن وجود ندارد . اهالی خوب و خونگرمی دارد . تنها ساحل آن توقفگاه تعداد زیادی قایق و لنج هستند که تقریبا همگی مخصوص ماهیگیری است .
****************************** 11.بندر بوشهر (BUSHEHR) ****************************** یکی از زیباترین موزه هاییکه تا بحال دیدم ، موزه دریانوردی بوشهر بود . حتما به بازدید این موزه خاص بروید . دیزاین این موزه بسیار اصولی طراحی شده است و موزه ترکیبی از هنر و تاریخ را به بیننده آموزش می دهد .
بازدید از عمارت دهدشتی و عمارت طاهری هم خالی از لطف نیست بااینکه در شلوغی عید ، در ساعت کاری عمارت دهدشتی ، بسته بود و بااینکه مسئول آن در عمارت حضور داشت و حتی پای درب آمده بود اما از پذیرش برای بازدید جلوگیری به عمل آورد . اما عمارت طاهری باز بود و مشکلی بابت بازدید نداشت .
بازار سنتی بوشهر یکی از جاذبه های جالب شهر محسوب می شود .
پارکهایی که برای اسکان و کمپ در نظر گرفته شده عبارت است از : پارک دانشجو ، پارک شغاب ، پارک مرجان که مناسبترین آنها پارک مرجان است . ****************************** 12.پارک جنگلی چاهکوتا (CHAHKOTA) ****************************** خارج از مسیر ساحلی ، 40 کیلومتر به سمت برازجان از بوشهر یک پارک جنگلی بزرگ و زیبایی وجود دارد البته امکان کمپ در این پارک نیست اما میتوان یک نصف روز را در آن سپری کرد .
****************************** 13.آبگرم و قلعه اهرم (AHRAM) ****************************** به موازات جاده ساحلی ، یک جاده دیگر قرار دارد که به اهرم و خورموج می رود . در اهرم دو جاذبه دیدنی است یکی قلعه اهرم که در زمان حضور من بسته بود و دیگری آبگرم گوگردی درمانی اهرم است که بسیار تمیز و خلوت بود
****************************** 14.گنبد نمکی جاشک (JASHAK SALT DOME) ****************************** شاید زیباترین جاذبه دیدنی استان بوشهر بعد از ساحل دریا ، منطقه زیبای کوههای نمکی باشد . بازدید از این منطقه نیاز به لیدر محلی دارد چون چند لوکیشن خاص در بین کوهها برای بازدید است . آقای احمدی یکی از لیدرهای خوب و بامعرفت بودند که زحمت کشیدند و نقاط دیدنی خاص این منطقه را به من نشان دادند . آقای احمدی : 09303970522 درباره نام این محل ، چون در قدیم این منطقه دارای راهزن بوده به آن محل شک یا همون جا شَک می گفتند . بعد از نگهبانی که اول جاده خاکی قرار دارد ، 6 کیلومتر راه است تا محلی که باید ماشین را پارک کرد جاده خاکی نه چندان خوبی دارد و حتی میتوان پیاده این 6 کیلومتر را طی کرد . بعد از پارک ماشین ، پیمایش هر سه نقطه غار نمکی و آبشار و رودخانه و کوههای نمکی 1/5 کیلومتر بود .
****************************** 15.ساحل ریشهر (RISHEHR) ****************************** ریشهر اولین ساحل بعد از بوشهر است . این منطقه قدمت بسیار زیادی دارد و به زمان عیلامی ها بازمیگردد . نام ریشهر خلاصه شده ریوارد اردشیر است اردشیربابکان شهرهای زیادی را در زمان حکومت خود برپا نمود که شهر ریوارداردشیر یکی از آنهاست که می توان گفت تجدید بنای همان شهر لیان بوده است . البته لیان امروز با ریشهر چند کیلومتر فاصله دارد . این شهر در حکومت ساسانیان ، یکی از مهمترین مراکز علمی و ادبی محسوب می شده است .
****************************** 16.ساحل لیان (LIAN BEACH) ****************************** لیان یک ساحل بسیار زیبا و بکر و کم تردد و ناشناس است. بسیار تمیز و مجهز برای کمپ و اقامت است . آلاچیق و وسایل بازی بچه و نیمکت دارد در قسمتی از ساحل امکان بردن ماشین تا نزدیک ساحل وجود دارد . داخل دریا سنگی است و برای شنا مناسب نیست .
****************************** 17.ساحل دلوار (DELVAR) ****************************** یک ساحل بسیار مجهز و زیبا و وسیع است . امکانات و محل کمپ بسیار متنوع و زیادی دارد از آلاچیق و کپرهای مسقف و پارک جنگی و ... انواع رستوران و مغازه و اغذیه فروشی در سرتاسر پارک موجود است . خیلی توریستی و اصولی است اما به نسبت خیلی شلوغ نیست . اکثر شبها خود اهالی هم برای تفریح از اطراف به همین ساحل می آیند. بسیار مناسب برای شنا است . ساحل ماسه ای زیبایی دارد .
این منطقه جایی است که عکاسان با ترفند عکاسی تصویری از کویر و دریا را نمایش میدهند . که البته یک حقه عکاسی محسوب می شود .
****************************** 18.گورستان لنج ها ****************************** بعد از ساحل دلارام ، در منطقه تنگستان ، 500 متری جاده اصلی منطقه ای وجود دارد که به گورستان لنجها معروف است .
****************************** 19.ساحل دلارام ****************************** یک ساحل بسیار بکر و خلوت بدون هیچ گونه امکانات است یک ساحل صاف و ماسه ای و زیبا
****************************** 20.معبد و آتشکده مند (MOND) ****************************** غار دستکند مرموز و جالبی در دل کوهها دورافتاده که با جاده اصلی فاصله زیادی دارد . بااینکه در تعطیلات عید بود بجز من هیچ جنبده ای در منطقه وجود نداشت و این سکوت ، مرموزی و ترسناکی این معبد باستانی را دو چندان می کرد .
****************************** 21.ساحل بنک (BANAK BEACH PARK) ****************************** یک ساحل بکر و زیبا داری پارک ساحلی مجهز و خوب بسیار مناسب برای کمپ و آلاچیق دارد . در مواقعی که همه جا شلوغ است این ساحل بسیار خلوت و دنج است . بعد از بندر بنک دیگر وارد منطقه صنعتی و پتروشیمی های عسلویه می شویم .
****************************** 22.بندر کنگان (BANDAR KANGAN) ****************************** یک پارک ساحلی بسیار بزرگ و شیک با المانهای زیبا برای کمپ و شبمانی بسیار عالی است .
****************************** 23.سیراف (BANDAR SIRAF) ****************************** سیراف در قدیم بندر سیراف مهمترین بندر تجاری سرتاسر خلیج فارس بوده است این شهر محل زندگی تجار بسیار بزرگی بوده و بسیار شهر غنی و ثروتمندی بوده است . سرانجام سیراف در زلزله ای هولناک در قرن چهارم هجری به کلی ویران شد و بخش قابل توجهی از آن هم به زیر آب رفت .
جاهای دیدنی سیراف : گوردخمه های سیراف تله گنبد ، معبد چند هزار ساله پارک جنگلی سیراف قلعه نصوری تنگ بنو
توضیحات مفصل سیراف از لحاظ تاریخی و نقشه های باستانی در لینک جداگانه ای ، قبلا ، درسایت داده شده است .
گوردخمه های سیراف گورستان صخره ای سیراف مربوط به دوره ساسانیان است این حفره ها در صخر ها در هر زمان کارایی خاص خودش را داشته است . برخی میگویند این حفره ها چون با ساروج ضد آب شده است برای تامین آب استفاده می شده است برخی مورخان میگویند این گور دخمه ها در زمان زرتشت برای گذاشتن اجساد مردگان بوده است تا توسط پرندگان خورده شوند زرتشتیان معتقدند اجساد باعث آلودگی خاک می شود و نباید اجساد را دفن کرد . و برخی دیگر بر این اعتقاد هستند که این گور دخمه ها که در ارتفاع و حفره های غیر قابل دسترس بوده است محل گذاشتن پیرهای از کار افتاده یا افرادی که به مرضهای لاعلاج دچار بودند است و اینها آنقدر در این دخمه ها می ماندند تا مرگ به سراغشان می آمد .
البته تنوع ساختمان هر قسمت از این گورها نشان دهنده این است که هر سه کاربرد که ذکر شد در دورانهای مختلف انجام می شده است .
هنوز در برخی از دخمه ها اسکلت مردگان وجود دارد .
تله گنبد این بنا یک آتشکده از دوران اوایل اسلام است . این بنا روبروی گوردخمه ها و کنار پارک جنگلی سیراف است .
پارک جنگلی سیراف
تنگ بنو تنگ بنو ، نام تنگه زیبا و بکر و ناشناخته ای است داخل روستای بنو این روستا در روبروی شهر سیراف ، در جاده ای که به سمت بوشهر میرویم قرار داریم . خروجی جاده روستا از جاده اصلی نامشخص است و حتما باید با نقشه بروید و اینکه جاده تا روستا خاکی و نامناسب است و میتوانید ماشین خود را همان بالای جاده پارک کرده و حدود یک کیلومتر تا روستا پیاده بروید
****************************** 24.ساحل پرک ****************************** بعد از سیراف یک ساحل کوچک با یک تاپ زیبا بنام پرک است امکانات شب مانی ندارد اما نزدیک ساحل یک بومگردی دارد . بجز دو سکو برای نشستن امکانات دیگری نیست . اما ساحل زیبا و برای عکاسی بسیار مناسب است .
****************************** 25.ساحل نخل تقی (NAKHL-E TAGHI) ****************************** نخل تقی یک شهر کاملا توریستی و تجاری در قلب پتروشیمی های عسلویه قرار دارد . یکی از مکانهایی است که بار قاچاق تخلیه می شود و برخی مغازه دارها از شیراز برای خرید به اینجا می آیند و بازار کوچک و خوبی دارد
یک پارک ساحلی کوچک اما مجهز وتمیز دارد برای کمپ بسیار مناسب است . نگهبان 24 ساعته در پارک حضور دارد. دسترسی به مغازه و رستوران و شهر کنار پارک ساحلی فراهم است .
****************************** 27.جنگل حرا عسلویه (HARA MANGROVE FOREST) ****************************** شاید زیباترین جنگل حرا در منطقه جنوب کشور همین جنگل حرای عسلویه باشد . حداقل در بین تمام جنگلهای حرا که من دیدم این منطقه از همه زیباتر بود در محلی کنار جاده اصلی ماشین را پارک کنید و پیاده وارد این جنگل زیبا و بزرگ بشوید . داخل جنگل حرا ، درختان زیبا و بزرگ با سایه بسیار عالی وجود دارد و می توانید ساعتها زیر سایه درختان اطراق کنید و از آن لذت ببرید .
نکته بسیار جالب درباره این منطقه این است که وقتی به پایین درختان حرا توجه می کنید تعداد زیادی پاجوش وجود دارد جالبه که بدانید این منطقه دارای خرچنگ فراوانی است و خرچنگها دانه های حرا را جمع میکنند و به زیر زمین برده و می کارند و این پاجوش ها همگی محصول کاشت خرچنگ ها هستند . و اینگونه است که جنگل حرا تا به امروز باقیمانده است .
منطقه جنگل حرا انواع پرندگان مهاجر و فلامینگو دارد
****************************** 28.ساحل هاله نایبند (HALEH NAYBAND GULF) ****************************** ساحل هاله بسیار خلوت و بدون تردد است و در زمانیکه من رفتم هیچکس آنجا نبود یک ساحل سفید ماسه ای کوچک است
****************************** 29.ساحل بنود (BONOOD) ****************************** جاده منتهی به ساحل بنود بسیار زیبا و دیدنی است . بنود یک ساحل زیبای صخره ای سبز رنگ دارد . برای عکاسی بسیار مناسب است . ساحل هیچگونه امکاناتی ندارد و امکان اطراق و کمپ نیست .
****************************** 30.بندر مقام (BANDAR-E-MOGHAM) ****************************** با اینکه بندر مقام شهر مهم منطقه است ، اما یک پارک ساحلی کوچک و تقریبا متروکه دارد که هیچکس در آن نیست و حتی کسی هم در آن کمپ نمی زند محل کمپ فقط در ساحل مکسر است
****************************** 31.روستای یردخردو (YORD-E-KHORDU) ****************************** این روستا دقیقا بعد از پارسیان در یک جاده فرعی قرار دارد . اهالی این روستا در قرن 19 از روسیه فرار کردند و به این منطقه مهاجرت کردند . هنوز از چهره بچه ها می توان ردی از نژاد روس را در آنها مشاهده کرد .
****************************** 32.ساحل ناشناس قبل مکسر ****************************** بین گردنه عشاق و ساحل مکسر ، یک جاده فرعی ناشناس به سمت دریا است که ساحلی ماسه ای اما با سنگهای عظیم در اطرافش هستند و از لحاظ منظره شبیه مکسر است . بااین تفاوت که دنج و خلوت است . این ساحل برای عکاسی و شنا بسیار مناسب است .
****************************** 33.ساحل مکسر (MAKSAR) ****************************** یک ساحل بسیار شلوغ و معروف است . بدون هیچ گونه امکاناتی و حتی سرویس بهداشتی ندارد . فقط یک چادر است که مواد غذایی ضروری را بفروش می رساند . تورهای زیادی با مینی بوس میآیند و میروند . این محل بسیار مناسب برای کمپ و شبمانی است . این منطقه دارای پشه زیادی است . شهرت این ساحل بخاطر منظره زیبای ترکیب صخره های متنوع و زیبا با دریا است و برای عکاسی بسیار منحصر بفرد است .
****************************** فایل جی پی اس این مسیر موجود است واتساپ : 09193980487 تلگرام : 09354686975 ****************************** END ******************************
|