****************************** شیراز ****************************** تاریخ : 12 آبان 1403 ( 6 روز ) ****************************** SHIRAZ ****************************** 02 NOV 2024 (6 DAY ) ****************************** * * * * * *
******************************
صبح ، شنبه ، بدون برنامه قبلی عازم شهر شیراز شدم . این فصل ، بسیار مناسب برای شیراز گردی است . با ماشین شخصی ساعت 3 صبح از هشتگرد حرکت کردم و با تقریبا یک ساعت توقف برای بنزین و صبحانه ، ساعت 2 بعدازظهر شیراز بودم.
****************************** مهمترین اماکن دیدنی شهر شیراز ****************************** 1 . مقبره حافظ 2 . مقبره سعدی 3 . مقبره زند 4 . موزه پارس 5 . دروازه قرآن 6 . ارگ زند 7 . آب انبار وکیل 8 . نارنجستان 9 . باغ ارم 10 . خانه زینت الملک قوام 11 . باغ دلگشا 12 . عمارت شاپوری 13 . پارک آزادی 14 . کافه موزه زرنگار 15 . مسجد نصیر 16 . موزه سنگ تراش (من نرفتم) 17 . گرمابه معدنی سعدی 18 . زیپ لاین و پل معلق 19 . گالری عادل ( بسته بود ) 20 . کوچه شمشیرها 21 . مجتمع تجاری خلیج فارس 22 . موزه کرباسی (متاسفانه راه نمیدهند امکان بازدید ندارد) 23 . پیاده روی رادفر 24 . بازار وکیل 25 . بازار حاجی ****************************** مقبره حافظ ******************************
آرامگاه حافظ در سال 856 هجری قمری گشایش یافت . این بنا بدستور رضاشاه ساخته شد . طراح آن یک معمار فرانسوی به نام آندره گدار است .
****************************** مقبره سعدی ******************************
سعدی در شیراز زاده شد و در کودکی پدرش درگذشت . بعلت اوضاع نابسامان ایران و حمله سلطان غیاث الدین خوارزمشاه به شیراز ، باعث شد تا سعدی شیراز را ترک کند . جهانگردی سعدی در سال 1126 میلادی آغاز شد و به شهرهای مختلف خاورمیانه و هندوستان و حبشه و مصر و شمال آفریقا سفر کرد . جهانگردی سعدی 30 سال به طول انجامید . در سفرها ، سختی بسیار کشید ، خود در گلستان گفته است که پایش برهنه بود و پاپوشی نداشت . دلتنگ به کوفه درآمد و یکی را دید که پای نداشت ، پس سپاس نعمت بداشت و بر بی کفشی صبر کرد . سعدی ، ایمان را مایه تسلیت می دانست . و محبت و دوستی را راه التیام زخمهای زندگی قلمداد می کرد . علت عمر دراز سعدی نیز ایمان قوی او بود .
روز اول اردیبهشت ، روز سعدی نامگذاری شده است .
آرامگاه فعلی سعدی ، در ابتدا خانقاه سعدی بود که اواخر عمرش را در آنجا زندگی می کرد و سپس در همانجا دفن شد .
در اوایل دوره قاجار یکی از علمای شیراز بدلیل انتساب سعدی به مذهب تسنن ، دستور تخریب و شکستن سنگ آرامگاه او را می دهد .
****************************** مقبره زند و موزه پارس ******************************
موزه پارس یا عمارت کلاه فرنگی در سال 1315 هجری شمسی بنا شد . آرامگاه کریم خان زند در این موزه قرار دارد . عمارت کلاه فرنگی ، با نظارت مستقیم کریم خان زند در دو طبقه با سقف شیروانی به ارتفاع حدود 15 متر ساخته شده است . این محل ، برای پذیرایی از مهمانهای خارجی و سفرای خارجی و مراسم رسمی اعیاد بوده است .
****************************** ارگ زند ****************************** این بنا در سال 1180 هجری قمری توسط کریمخان زند ، ساخته شده است . این ارگ محل حکومت و زندگی کریمخان بوده است . ارگ کریمخانی در دوره پهلوی و در سال 1310 به زندان تغییر کاربری داد . به همین علت آسیب زیادی به آن وارد سد . در سال 1350 این ارگ در اختیار اداره فرهنگ و هنر قرار گرفت .
****************************** آب انبار وکیل ******************************
آب انبار وکیل ، یکی از چندین آب انبارهای کریمخانی است . تاریخ ساخت آن سال 1180 هجری قمری است . در سال 1331 لوله کشی در شهر شیراز و منازل انجام شد و کم کم آب انبار وکیل و سایر آب انبارهای شیراز از رده خارج شدند . طرح کلی این آب انبار ، از معماری صفوی الهام گرفته شده است .
****************************** عمارت نارنجستان ******************************
مجموعه قوام سال 1267 خورشیدی ، به مدت 10 سال ، ساخته شد. مقارن با حکومت ناصرالدین شاه قاجار ، و به دستور علی محمد قوام ساخته شد . دو قسمت بیرونی و اندرونی دارد که بوسیله تونل بهم مرتبط هستند . قسمت بیرونی ، عمارت نارنجستان است قسمت درونی ، خانه زینت الملوک است . این بنا بعنوان دارالحکومه یا محل انجام امور سیاسی و دیدار با نمایندگان دولت های خارجی ، مورد استفاده قرار می گرفت . نارنجستان در سال 1345 به دانشگاه شیراز اهدا شد . کل مساحت این مجموعه 3500 مترمربع است .
****************************** خانه زینت الملک قوام ******************************
در طبقه پایین خانه زینت الملک ، موزه مفاخر و تندیسهای بزرگان شیراز قرار دارد . ساخت خانه زینت الملک با سبک معماری قاجاریه ، در سال 1290 هجری قمری شروع و پس از 12 سال در سال 1302 هجری قمری به اتمام رسید . این خانه تاریخی سالها محل زندگی زنی خیر و مهربان به نام زینت الملک قوامی بود .سال پایان گچکاری 1298 هجری قمری بوده و به نظر می آید آینه کاری بنا حدود 4 سال زمان برده است . در جریان انقلاب ، آسیبهای جبران ناپذیری اعم از آتش گرفتن و تخریب ایوان شرقی ، به بنا وارد شد .
****************************** باغ دلگشا ******************************
این باغ مربوط به 3 دوره ساسانیان و صفویان و قاجاریان است . باغ های ایرانی با تاریخ پیدایش قنات ، پیوند دارد . اولین باغهای ایرانی در مسیر خروجی قنات ها شکل گرفته اند . کورش کبیر ، اولین شخصی است که در ایران شخصا دستور داده بود تا باغ پاسارگاد ایجاد شود . سابقه آبادانی باغ دلگشا به زمان پیش از اسلام و دوران ساسانیان باز می گردد . این باغ در زمان تیمورلنگ در بهترین وضعیت خود و اوج آبادانی بود به گونه ای تیمور با دیدن آن ، دستور ساخت باغی با همین نام در سمرقند داد . مساحت باغ دلگشا ، 7/5 هکتار است . عمارت موجود در وسط باغ به شیوه معماری کاخهای ساسانی بیشاپور ساخته شده است . آب باغ از چشمه قنات آرامگاه سعدی تامین می شود .
****************************** باغ ارم ******************************
مساحت باغ ارم 110/000 متر مربع است . باغ ارم قدمت بسیار زیادی دارد و حتی تاریخ ساخت و کسیکه اولین بار آن را احداث کرده مشخص نیست . اما بر اساس سفرنامه ها میتوان قدمت آنرا حداقل به قرن دهم هجری نسبت داد .باغ ارم در دوران آل اینجو و آل مظفر و گورکانیان وجود داشته هر چند که هیچ اطلاعاتی راجع به آن وجود ندارد . از اواخر دوران زندیه حدود 75 سال باغ در اختیار سران ایل قشقایی بود در نهایت باغ ارم به مالکیت همسر شاه پهلوی در می آید که آن را به دانشگاه شیراز اهدا می کند و در حال حاضر دراختیار دانشگاه شیراز قرار دارد .
****************************** عمارت شاپوری ******************************
عمارت شاپوری به دوره پهلوی اول تعلق دارد . این عمارت از سال 1310 تا 1315 زیر نظر معمار معروف ، ابوالقاسم مهندسی ، ساخته شد و به عبدالصاحب شاپوری ، یکی از بزرگترین تجار شیراز ، تعلق داشت . تا اوایل دهه 70 ، خود خانواده شاپوری در آن اقامت داشتند . زیربنای عمارت 840 متر است و مساحت اصلی زمین 4635 متر مربع سبک معماری بنا ، قاجاری است . نوآوری های خاص استفاده شده در باغ عمارت شاپوری آن را به یک باغ ایرانی اروپایی تبدیل کرده است .
****************************** پارک آزادی ******************************
یکی از قدیمی ترین و بزرگترین پارکهای شیراز است . این پارک درسال 1345 با مساحت 200هزار مترمربع ساخته شده است . تفریحات این پارک بزرگ : شامل چرخ و فلک ، قایق سواری ، دوچرخه سواری ، زمین بازی کودکان ، سینمای چندبعدی ، عکاسی ، پیاده روی ، پیک نیک ، بازدید از لانه پرندگان و سایر سرگرمی ها است .
****************************** کافه موزه زرنگار ******************************
خانه زرنگار یک خانه قدیمی کوچک و بسیار زیبا و دنج است که تبدیل به یک کافه شده است . این کافه اولین موزه نگارگری شهر شیراز بوده و با دکوراسیون عتیقه و ظروف قدیمی ، قدمت صدوچند ساله دارد . بازدید از آن برای عموم آزاد است و میتوان در فضای آن جهت سرو منوی کافه استفاده کرد . قیمتهای منو کمی بالا است اما در نظرات مشتریان کافه در سایتهای مختلف همه از کیفیت غذا و دنج بودن محیط و دیزاین سنتی آن تعریف کرده اند . من فقط از این مکان بازدید و عکاسی کردم و از منوی آن استفاده نکردم
****************************** مسجد نصیر ******************************
مسجد نصیرالملک قدمت آن به قاجاریه باز می گردد . این مسجد ، بانام مسجد صورتی هم معروف است . مدت ساخت بنا حدود 12 سال طول کشید . بین سال 1293 تا 1305 هجری قمری مساحت مسجد حدود 3 هزار متر مربع است . بهترین زمان برای عکاسی از پنجره های رنگی این مسجد بین ساعت 9 تا 10 صبح است .
****************************** زیپ لاین و پل معلق شیراز ****************************** زیپ لاین و پل معلق شیراز در پارک سایه در کوههای شرقی شیراز قرار دارد . این پارک بسیار بزرگ است اما خیلی سرسبز نیست . امکانات دیگر این پارک شامل : آبشار 90 متری ، دریاچه مصنوعی ، مسیر دوچرخه سواری ،کارگاه صخره نوردی ، غار ، پارک کودک ، مسیر کوهپیمایی ، زیپ لاین و پل معلق
****************************** کوچه شمشیرگرها ******************************
این کوچه حاصل هنرمند شیرازی بنام عادل یزدی است . متولد 1356 و اهل شیراز این کوچه علاوه بر جذابیت دیدن و عکسبرداری ، در داخل بافت قدیمی شهر قرار دارد و قدم زدن در این محله بسیار جذاب است . اکثر کوچه های اطراف هم با نقاشی های آقای یزدی بر دیوارها ، زیبایی خاصی پیدا کرده است .
****************************** بازار وکیل و بازار حاجی ******************************
برخلاف معروفیت بازار وکیل ، بازار حاجی قدیمی ترین بازار شیراز است و قدمت آن به 1000 سال پیش بر می گردد .
بازار وکیل ، به فرمان کریم خان زند ساخته شد . مسجد و حمام تاریخی وکیل هم در مجاورت این بازار قرار دارد . در قدیم ، بازار وکیل قلب بازرگانی و تجارت شیراز بوده است و تمام مبادلات تجاری در این بازار انجام می گرفته است . کریم خان در سرکشی به شهر لار ، بازار قیصر آنجا را می بیند و تصمیم میگیرد بازاری شبیه آن در شیراز احداث کند . بازار وکیل نهایتا در سال 1193 هجری قمری بعد از گذشت 21 سال ، ساخته و به بهره برداری رسید .
****************************** فیلم های گزارش در کانال تلگرام موجود است HTTPS://T.ME/WALIREZAHAJISHARIF ****************************** فایل جی پی اس مسیرهای کوهنوردی موجود هستند ****************************** واتساپ : 09193980487 تلگرام : 09354686975 ****************************** END ******************************
|